Καλώς ήρθατε! Μην περιμένετε να βρείτε φυλλάδια με ασκήσεις μαθηματικών εδώ... Σκοπός του blog "εις το άπειρον" είναι να προσεγγίσει τη μαθηματική γνώση ελεύθερα και με διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς τα όρια των σχολικών τάξεων.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
Ο Μάγος του Οζ, το Σκιάχτρο και ένα μαθηματικό λάθος
🎬Στην ταινία του 1939, "Ο Μάγος του Οζ", ένα συμπαθέστατο σκιάχτρο πηγαίνει να συναντήσει τον πανίσχυρο μάγο του Οζ για να του ζητήσει να του δώσει εγκέφαλο. Μετά από ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι, ο μάγος, ο οποίος -μεταξύ μας- δεν ήταν αληθινός μάγος, αλλά βάσιζε τη δράση του στο φαινόμενο placebo, απονέμει στο Σκιάχτρο τον τιμητικό τίτλο Δ.Σ., δηλαδή Δόκτωρ της κριτικής Σκέψης. Μόλις πήρε το δίπλωμά του, το Σκιάχτρο, με ανανεωμένη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, εντυπωσίασε τους φίλους του διατυπώνοντας το εξής... "θεώρημα":
"Το άθροισμα των τετραγωνικών ριζών οποιωνδήποτε δύο πλευρών ισοσκελούς τριγώνου ισούται με την τετραγωνική ρίζα της τρίτης πλευράς".
❓Θα μπορούσε, άραγε, να ισχύει ποτέ αυτό; Ας το δούμε αναλυτικά.
Επειδή ένα ισοσκελές τρίγωνο έχει δύο ίσες πλευρές, αυτό που είπε το Σκιάχτρο θα μπορούσε να περιγραφεί με τη μαθηματική σχέση
\(\sqrt{\alpha}+\sqrt{\alpha}=\sqrt{\gamma}\)
ή
\(2\sqrt{\alpha}=\sqrt{\gamma}\)
ή
\(\gamma=4\alpha\).
Όμως, με βάση την τριγωνική ανισότητα, είναι αδύνατο να υπάρχει τρίγωνο με μήκη πλευρών \\(\alpha, \alpha\\) και \\(4\alpha\\). Ελέγξτε το μόνοι σας, προσπαθώντας να σχεδιάσετε ένα τέτοιο τρίγωνο.
Από την άλλη, μπορεί το Σκιάχτρο να εννοούσε
\(\sqrt{\alpha}+\sqrt{\gamma}=\sqrt{\gamma}\),
το οποίο συνεπάγεται ότι \(\alpha=0\),
που δεν μπορεί να ισχύει για πλευρά τριγώνου.
🌐Προφανώς, ο συγγραφέας του κινηματογραφικού σεναρίου ηθελημένα έβαλε το Σκιάχτρο να διατυπώνει μια εντυπωσιακή σχέση που από μαθηματικής άποψης δεν ισχύει. Πάντως, σύμφωνα με τον Clifford A. Pickover, συγγραφέα του βιβλίου γρίφων "Τα Μαθηματικά του Οζ", η μαθηματική σχέση του Σκιάχτρου θα μπορούσε να είναι σωστή σε κάποιο είδος καμπυλωμένου χώρου, όπου η ευθεία γραμμή δεν είναι ο συντομότερος "δρόμος" ανάμεσα σε δύο σημεία και πιθανόν στη Χώρα του Οζ να ισχύει κάποια παράξενη, μη Ευκλείδεια γεωμετρία...
Τι ισχύει; Υπάρχει μία απλή πρόταση, είναι η εξής: Αν α,β και γ είναι μήκη πλευρών τριγώνου τότε οι αριθμοί α^(1/2), β^(1/2) και γ^(1/2) είναι επίσης μήκη πλευρών τριγώνου.
Η απόδειξη είναι απλή, γίνεται με την χρήση της τριγωνικής ανισότητας. Πόρισμα: Αν α,β και γ είναι μήκη πλευρών τριγώνου τότε οι αριθμοί α^(1/2^n), β^(1/2^n) και γ^(1/2^n) όπου n είναι ένας μη αρνητικός ακέραιος είναι επίσης μήκη πλευρών τριγώνου.
Και άλλη μία πρόταση που ισχύει: Έστω ένα τρίγωνο με μήκη πλευρών α,β και γ και εμβαδόν Ε. Έστω S το εμβαδόν του τριγώνου με πλευρές α^(1/2), β^(1/2) και γ^(1/2). Τότε 2*S >= (sqrt(E))*3^(1/4).
Όρα Πρβ.# 103, Σελίδα 260 "Η φόρμουλα του Σκιάχτρου"".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, καταπληκτικό βιβλίο!!!, Φωτεινή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, όντως είναι καταπληκτικό βιβλίο! Ευχαριστώ για την παραπομπή, Κάρλο!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΤι ισχύει; Υπάρχει μία απλή πρόταση, είναι η εξής: Αν α,β και γ είναι μήκη πλευρών τριγώνου τότε οι αριθμοί α^(1/2), β^(1/2) και γ^(1/2) είναι επίσης μήκη πλευρών τριγώνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απόδειξη είναι απλή, γίνεται με την χρήση της τριγωνικής ανισότητας.
Πόρισμα: Αν α,β και γ είναι μήκη πλευρών τριγώνου τότε οι αριθμοί α^(1/2^n), β^(1/2^n) και γ^(1/2^n) όπου n είναι ένας μη αρνητικός ακέραιος είναι επίσης μήκη πλευρών τριγώνου.
Και άλλη μία πρόταση που ισχύει: Έστω ένα τρίγωνο με μήκη πλευρών α,β και γ και εμβαδόν Ε. Έστω S το εμβαδόν του τριγώνου με πλευρές α^(1/2), β^(1/2) και γ^(1/2). Τότε 2*S >= (sqrt(E))*3^(1/4).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο, ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες εναλλακτικές προτάσεις!
Διαγραφή