Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

"Αναμνήσεις συμμετρίας"

 


Το βιβλίο "Αναμνήσεις Συμμετρίας" του μαθηματικού Ανδρέα Λύκου είναι «μία μυθιστορηματική περιήγηση στο έργο του χαράκτη Μ. Κ. Έσερ», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας. Ο Ανδρέας Λύκος κατάφερε να ισορροπήσει με αξιοθαύμαστο τρόπο στην αφήγηση της ιστορίας του διαφορετικούς και σύνθετους κόσμους: την πολυδιάστατη ομορφιά της τέχνης του Ολλανδού χαράκτη Έσερ, τη μαθηματική επιστήμη και την αναζήτηση της συμμετρίας, με την παλαιότερη από τις ανθρώπινες περιπέτειες, εκείνη του έρωτα και της ένωσης των ανθρώπων.


Βασικοί ήρωες αυτού του επιστολογραφικού μυθιστορήματος, με τις υποκειμενικές αφηγήσεις των ηρώων, είναι η Ραφαέλα, φοιτήτρια Ιστορίας της Τέχνης, και ο Θωμάς, διδακτορικός φοιτητής μαθηματικών, οι οποίοι παρατηρούν, ο ένας στη Ρώμη και ο άλλος στη Χάγη, το ίδιο έργο του χαράκτη Μ.Κ. Έσερ, την περίφημη λιθογραφία «Πινακοθήκη» (1956). Ο πίνακας που κοιτούν γοητευμένοι οι δύο ήρωες σε διαφορετικές τοποθεσίες αποτελεί και το όχημα που θα τους μεταφέρει, με απρόβλεπτο τρόπο, στην ίδια πόλη. Το Ατράνι, μια μικρή ιταλική πόλη, που έχει απεικονίσει πολλές φορές ο Έσερ στα χαρακτικά του, θα γίνει ο τόπος στον οποίο θα βιώσουν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, εκείνο της βιωματικής προσέγγισης ενός έργου τέχνης. Εκεί θα γνωρίσουν τους "ανέφικτους κόσμους" του, καθώς και τα έργα του που διέπονται από τους κανόνες της συμμετρίας. Οι ήρωες του βιβλίου περπατούν δίπλα στους «Καταρράκτες», τους «Βυθισμένους Καθεδρικούς ναούς» και στις αδύνατες κατασκευές του χαράκτη, προσπερνώντας παράξενα συμμετρικά πτηνά, σαύρες ή περίτεχνα γεωμετρικά σχήματα. Ξεναγός τους θα είναι ο ίδιος ο χαράκτης. 




M.C. Escher "Πινακοθήκη"
Το έργο «Πινακοθήκη» (1956) του Μ.Κ. Έσερ


Πώς, όμως, μία ιστορία στα Γιάννενα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ένας έλληνας μαθηματικός του 20ού αιώνα θα επηρεάσουν τη μετέπειτα ζωή τους; Μία επιδέξια ακροβασία ανάμεσα στο υπαρκτό και το νοητό, μία ευτυχισμένη συνάντηση του ορθολογισμού με το συναίσθημα, μία ερωτική περιπέτεια όπου πρωταγωνιστούν τα μαθηματικά και η τέχνη.

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς διατίθεται δωρεάν εδώ


4 σχόλια:

  1. Συνεχίζεις πάντα τις λογοτεχνικές σου έρευνες μαζί με την αγάπη σου για τα μαθηματικά, Φωτεινή μου. Δίνοντας εξαιρετικές προτάσεις. Να στείλω την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου! Αν και το βιβλίο είναι εξαντλημένο, αποφάσισα να το προτείνω καθώς ο συγγραφέας Ανδρέας Λύκος το διαθέτει δωρεάν. Αξίζει να το διαβάσεις, αν το κάνεις θα περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  2. Φωτεινή, καλησπέρα. Η άσκηση που είχα βάλει με κάτι τετράδες, έχει πιάσει αράχνες. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πόσο βλακεία θεωρώ να γράψω τη λύση που είναι απλούστατη, όταν δεν έχει ασχοληθεί κανένας αναγνώστης.
    ...και συγχαρητήρια για το άρθρο και για την καλλιτεχνική σου φλέβα (την οποία δεν έχω, γι αυτό και τη θαυμάζω), χαρά στο κουράγιο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μιχάλη!
      Ήταν πολύ ωραίος ο γρίφος! Κάποιοι ασχολήθηκαν στο facebook. Αν και δεν ήταν δύσκολος, μπορείς να γράψεις τη λύση!

      Διαγραφή