Κωνσταντινούπολη, 27 Δεκεμβρίου 537, ημέρα των εγκαινίων της Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Ιωάννης, στενός συνεργάτης των αρχιτεκτόνων της, βρίσκεται δολοφονημένος. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στη Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία του Πλάτωνος και στενή φίλη του θύματος. Ο Ευτόκιος ο Ασκαλωνίτης, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συγκέντρωση και διάσωση των έργων του Αρχιμήδη, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση: είναι πράγματι ένοχη η νεαρή μαθηματικός, ή μήπως έχει πέσει θύμα μιας καλοστημένης συνωμοσίας;
Το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη από τις εκδόσεις "Πόλις" |
Ιστορικά πρόσωπα, όπως η Θεοδώρα και ο Ιουστινιανός, αλλά και μυθοπλαστικοί ήρωες συναντιούνται και αλληλεπιδρούν σε αυτό το μοναδικό μυθιστόρημα για να ζωντανέψουν το κλίμα της μετάβασης από την 'Υστερη Αρχαιότητα στον πρώτο βυζαντινό χρυσό αιώνα. Η αρχαία φιλοσοφία πεθαίνει, κληροδοτώντας όμως στον καινούργιο κόσμο την κατακτημένη σοφία της: τη γεωμετρία και τη μηχανική της. Χωρίς αυτές, θαύματα όπως ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας δεν θα έπαιρναν ποτέ σάρκα και οστά. Στο προσκήνιο αυτής της ιδιόμορφης σύγκρουσης, ο μύθος εκτυλίσσεται μέσα από σκάνδαλα, καταχρήσεις, μισαλλοδοξία και, κυρίως, μέσα από την αιώνια πάλη για εξουσία.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα για λάτρεις -και μη- των Μαθηματικών!
"Όλοι όσοι εξάγουν συμπεράσματα δια του αδυνάτου, οδηγούνται μέσω συλλογισμών σ' ένα λανθασμένο συμπέρασμα και έτσι αποδεικνύουν την αρχική υπόθεση, καταλήγοντας σε κάτι ψευδές έχοντας υποθέσει το αντίθετο".
(Αριστοτέλης - Απόσπασμα από το βιβλίο)
Ο Θάνατος, μάλλον η στυγνή δολοφονία, του αρχαίου ελληνικού κόσμου από την υστερική Βυζαντινή βαρβαρότητα και οπισθοδρόμηση. Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας καλά κρυμμένο ανά τους αιώνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι εξαιρετικός. Και πιστεύω θα μας δώσει και εδώ ένα υπέροχο έργο στα δικά του μέτρα και σταθμά.
Καλησπέρα Φωτεινή. Ευχαριστούμε για την ανάδειξη του θέματος.
Την ίδια άποψη έχω κι εγώ φίλε μου... η δύναμη της θρησκείας!
ΔιαγραφήΤο βιβλίο είναι θαυμάσιο!