Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Γρίφος: Οι μοναχοί με το σημάδι του διαβόλου

 

Γρίφος: Οι μοναχοί με το σημάδι του διαβόλου


Σ' ένα μοναστήρι, ο ηγούμενος συγκέντρωσε ένα πρωί όλους τους μοναχούς και τους είπε: "Τουλάχιστον ένας από εσάς έχει το σημάδι του διαβόλου στο μέτωπό του, μόλις το καταλάβει πρέπει να φύγει αμέσως από το μοναστήρι". Στο μοναστήρι αυτό δεν υπάρχουν καθρέφτες, λίμνες και γενικά κανένας τρόπος για να δουν οι μοναχοί την αντανάκλασή τους. Επίσης, κάθε μοναχός βλέπει τους υπόλοιπους μοναχούς μόνο μια φορά τη μέρα, όποτε και συγκεντρώνονται όλοι μαζί, αλλά απαγορεύεται να μιλήσουν μεταξύ τους.

Την πρώτη μέρα δεν έφυγε κανένας από το μοναστήρι.

Τη δεύτερη μέρα επίσης δεν έφυγε κανένας.

Την τρίτη μέρα έφυγε ένα πλήθος μοναχών. 

Πόσοι ήταν;


2 σχόλια:

  1. (1) Αν είχε ένας μόνο μοναχός το σημάδι, τότε βλέποντας ότι όλοι οι άλλοι είναι καθαροί και ξέροντας ότι οπωσδήποτε κάποιος το έχει, θα καταλάβαινε από την πρώτη μέρα πως είναι αυτός και θα έφευγε.
    Αφού όμως δεν έφυγε κανείς την πρώτη μέρα, σημαίνει πως το σημάδι το έχουν περισσότεροι από ένας.
    (2) Εάν το σημάδι το είχανε δύο, τότε ο καθένας τους βλέποντας άλλον έναν με σημάδι και όλους τους άλλους καθαρούς, θα καταλάβαινε πως και αυτός έχει το σημάδι, γιατί ο άλλος δεν έφυγε από την πρώτη μέρα.
    Έτσι, κάνοντας αυτόν τον συλλογισμό, θα έφευγαν και οι δύο τη δεύτερη μέρα.
    Αφού όμως ούτε και τη δεύτερη μέρα έφυγε κανείς, σημαίνει πως το σημάδι το έχουν περισσότεροι από δύο.
    (3) Εάν το σημάδι το είχανε τρεις, θα περίμενε ο καθένας, από τους δύο που βλέπει, να φύγουν από τη δεύτερη μέρα. Αφού δεν έφυγαν σημαίνει πως το έχει και αυτός.
    Άρα αφού την τρίτη μέρα κάποιοι μοναχοί φεύγουν από το μοναστήρι, σημαίνει πως είναι τρεις, όσοι ακριβώς έχουν και το σημάδι.
    Γενικά:
    Ισχύει ότι όσους σημαδεμένους μοναχούς βλέπει ένας οποιοσδήποτε άλλος μοναχός, αυτή τη μέρα περιμένει να φύγουν. Αν δεν φύγουν, σημαίνει πως έχει το σημάδι κι αυτός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή