Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Γρίφος: Καφές ή τσάι;

 

Έχουμε δύο φλιτζάνια- το ένα από αυτά περιέχει καφέ και το άλλο τσάι, στην ίδια ακριβώς ποσότητα. Παίρνουμε μία κουταλιά τσάι, τη ρίχνουμε στο φλιτζάνι του καφέ και ανακατεύουμε. Μετά παίρνουμε μία κουταλιά από αυτό το μίγμα και τη ρίχνουμε στο φλιτζάνι με το τσάι.

Το φλιτζάνι με το τσάι θα περιέχει περισσότερο καφέ, ή το φλιτζάνι με τον καφέ περισσότερο τσάι;;;



UPDATE #1: Τελικά ισχύει αυτό που λένε ότι κάτι που φαίνεται απλό πολλές φορές είναι δύσκολο, ενώ κάτι που φαίνεται δύσκολο, συχνά είναι πολύ απλό! Διάβασα τα σχόλιά σας -και τα μηνύματα που μου ήρθανε- και σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε! Οι συνάδελφοι από το facebook έδωσαν τόσο κατανοητές εξηγήσεις, που θέλησα να τις μοιραστώ -κατόπιν της άδειάς τους- και εδώ. Ο Νικηφόρος Φιλιππούσης έδωσε μια λύση σχηματικά... O Κωνσταντίνος Παπαδάκης έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα, μέσα από το οποίο μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η λύση. 


UPDATE #2: Μια παραλλαγή του γρίφου: 

Έχουμε δύο φλιτζάνια- το ένα από αυτά περιέχει καφέ και το άλλο τσάι. Το τσάι είναι περισσότερο από τον καφέ. Παίρνουμε μία κουταλιά τσάι, τη ρίχνουμε στο φλιτζάνι του καφέ και ανακατεύουμε. Μετά παίρνουμε μία κουταλιά από αυτό το μίγμα και τη ρίχνουμε στο φλιτζάνι με το τσάι. Το φλιτζάνι με το τσάι θα περιέχει περισσότερο καφέ, ή το φλιτζάνι με τον καφέ περισσότερο τσάι;;;


8 σχόλια:

  1. Εμπειρικά πιστεύω ότι το φλυτζάνι του καφέ θα έχει περισσότερο τσάι. Έτσι πιστεύω καλή μου καθηγήτρια! Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού μιλάμε για ίδιους όγκους υγρού στα δύο φλυτζάνια, πριν και μετά την ανάμειξη, όσος καφές θα έχει πάει στο φλυτζάνι του τσαγιού, τόσο τσάι θα έχει πάει και στο φλυτζάνι του καφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσο τσαι θα περιεχει ο καφες, τοσο καφε θα περιεχει και το τσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν χρειάζεται να είναι ίσοι οι όγκοι των δοχείων...
    Όσο τσάϊ θα λείπει από την κούπα του, πού θα έχει πάει; Στον καφέ...
    Με τι θα έχει αντικατασταθεί; Με ίση ποσότητα καφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Κύριε Κώστα μου, καταρχήν πολλά μπράβο στο μαθητή σας, αλλά και σ' εσάς!
      Δεύτερον, βλέπω ότι και στον δικό σας γρίφο οι αρχικές ποσότητες είναι ίσες. Βασιζόμενη στην παρατήρησή σας σχετικά με τις αρχικές ποσότητες, έβαλα και μια παραλλαγή του γρίφου.

      Διαγραφή