Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο Άγιος Βαλεντίνος πάει Λύκειο...


Κάθε γραμμή στο επίπεδο είναι μια γεωμετρική οντότητα, η οποία "συνοδεύεται" και από τη δική της εξίσωση, που είναι η αλγεβρική της "υπόσταση". Αυτή είναι η βασική σύνδεση της Άλγεβρας με τη Γεωμετρία. Για παράδειγμα, η εξίσωση της μορφής \( αx + βy = γ \), με \( α \neq 0 \) ή \( β \neq 0 \) παριστάνει ευθεία. Η εξίσωση της μορφής \( x^2 + y^2 = ρ^2 \) παριστάνει κύκλο. 

Αν θέλεις να ζωγραφίσεις μία καρδιά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία από τις παρακάτω εξισώσεις. Η πρώτη καμπύλη (πάνω αριστερά) ονομάζεται καρδιοειδής καμπύλη.


Wolfram Mathworld heart
Πηγή εικόνας: Wolfram MathWorld


Στο σχολείο μας, είπαμε να αφήσουμε για μια στιγμή την ευθεία και τον κύκλο των Μαθηματικών Κατεύθυνσης της Β΄ και να σχεδιάσουμε, χρησιμοποιώντας το Geogebra, τη δική μας καρδιά... 


Geogebra 1ο ΓΕΛ Καλύμνου Μαθηματικά Κατεύθυνσης




Geogebra heart


Geogebra heart



4 σχόλια:

  1. Αααα, περιπέτειες βλέπω σήμερα ! Κι εγώ τους έδειξα την καρδιοειδη καμπυλη , αλλά δεν ήθελα να μπλέξω μέσα και διαφορική γεωμετρία , γιατί θα άκουγα πολλά γαλλικά και θα είχαν και δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους πέθανα στο γράψιμο στην γεωμετρία την Β λυκείου και κάναμε διάλειμμα για να τους δείξω αυτή την καμπύλη. Δεν είχα όμως τον χρόνο να τους τα δείξω σε Geogebra γιατί χτύπησε το κουδούνι.
    Ωραία πρωτοβουλία πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρεσε πολύ στα παιδιά!!!!! Καλά έκανες και τους έδειξες την καρδιοειδή καμπύλη, έδειξες και πώς παράγεται;

      Διαγραφή
    2. Φυσικά, τους έδειξα πώς παράγεται και τοτε μου είπαν : " κύριε, καλά το πηγαίνατε, γιατί μας το χαλάτε τώρα ;". Καταλαβαίνεις ότι υποχώρησα. Anyway!🙂

      Διαγραφή