Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Γρίφος: Ο χειρουργός που έκανε... οικονομία!


Όταν ένας χειρουργός κάνει εγχείρηση, πρέπει να προστατεύει τον ασθενή του, καθώς και τον εαυτό του, από μολύνσεις. Τα αποστειρωμένα γάντια έχουν ακριβώς τους δύο αυτούς στόχους.

Πρόβλημα:
Μπορεί ένας χειρουργός με μόνο 2 ζεύγη χειρουργικών γαντιών να εγχειρήσει 3 διαφορετικούς ασθενείς με πλήρη ασφάλεια;

(Πηγή: Paul Halmos (2012). Προβλήματα για μαθηματικούς, μικρούς & μεγάλους. Εκδόσεις: Ευρύαλος Απόλλων, Τρίκαλα)

5 σχόλια:

  1. Να πάλι οι ...γρίφοι! Χαχαχαχα Φωτεινή μας ταλαιπωρείς! Δοκιμάζεις το μυαλό μας αλλά δυστυχώς οι γνώσεις συνδυαστικής, εκεί νομίζω βασίζεται η άσκηση, είναι πενιχρές.
    Θα ήθελα να ακούσω τη λύση ναι;
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου! Ο συγκεκριμένος γρίφος δεν απαιτεί πράξεις, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις! Γι' αυτό αξίζει να προσπαθήσεις!

      Διαγραφή
  2. Ναι μπορεί! Φοράει το 1ο ζευγάρι γάντια και εγχειρίζει τον 1ο ασθενή και όταν τελειώσει η εγχείριση το βγάζει, γυρίζοντας τα ανάποδα (το μέσα γίνεται έξω, άρα καθαρό και το έξω γίνεται εσωτερικό). Φοράει το 2ο ζευγάρι και εγχειρίζει τον 2ο ασθενή και χωρίς να το βγάλει φοράει το 1ο ζευγάρι πάνω από το 2ο και εγχειρίζει τον 3ο ασθενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η απάντηση, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
    2. Ο χειρουργός βάζει και τα δύο ζευγάρια γάντια και κάνει την 1η εγχείρηση. Μετά βγάζει τα έξω γάντια και κάνει τη 2η εγχείρηση. Στο τέλος βάζει ανάποδα τα γάντια που είχε βγάλει, πάνω από αυτά που φοράει. Οι δύο όψεις των γαντιών που έρχονται σε επαφή είναι οι λερωμένες, ενώ τα χέρια του παραμένουν στην ίδια καθαρή κατάσταση και η αποστειρωμένη, αρχικά εσωτερική πλευρά των πρώτων γαντιών θα χρησιμοποιηθεί στην 3η εγχείρηση.

      Διαγραφή